Er dit projekt komplekst – så læs her

//af

Mogens Frank Mikkelsen har skrevet en værdifuld bog: ”Ledelse af komplekse projekter – med agilitet og et fast greb”. Mogens skriver et let læseligt og billedrigt sprog med mange gode eksempler og sjove anekdoter. Det er en velstruktureret bog selvom emnet er omfattende og ikke let at afgrænse. Bogen røber en dyb indsigt i projektledelseslitteraturen og teorierne.

Det sikre domæne omfatter simple og komplicerede projekter, der dog er analyserbare på forhånd. Her er der klarhed og enighed og vi kan anvende den klassiske projektteori, som vi kender og kan lide den.

I det uvisse domæne skabes kompleksiteten af opgaveusikkerheden. Indholdet er først endeligt klart, når projektet er færdigt. Det er her, de agile metoder redder os.

Det divergente domæne er præget af stor uenighed og er derfor komplekst på interessentsiden. Her bliver processerne politiske og projektlederen skal mestre facilitering, konflikthåndtering, forhandling og håndtere det politiske spil.

Endelig er der det kaotiske domæne, hvor der både er stor usikkerhed og uenighed. Vi balancerer på kanten af kaos. Her anbefaler bogen, at vi løbende sætter rammen for projektet ved at definere hvilke problemer, vi har indflydelse på og hvilke opgaver, vi har kontrol over. De problemer vi ikke har indflydelse på, parkerer vi som et vilkår, vi må leve med indtil videre.

Det er rystende at læse, at hverken PMBOK eller PRINCE2 forholder sig til kompleksitet. Mogens giver et til tider irriterende klart billede af, hvad forudsætningerne er for det sikre domæne, der hvor alle vores projektledelsesværktøjer stammer fra. Han gør det klart, at dette domæne dækker projekttrekanten frem til leverancerne. Så snart vi blot tænker implementering og benefit realisering, så er vi ude af det sikre domæne. Jeg tænker, hvilke projekter findes der i dette domæne? Men det er godt at få præciseret forudsætningerne.

I det uvisse domæne læner bogen sig op ad de agile metoder og her er Mogens på hjemmebane. Det er imponerende, det overblik han kan videregive til læseren. I det divergente domæne er der mange gode anbefalinger, som er lige til at bruge. I korte træk skal du holde øje med spillet, gå ind i forhandlinger, gå fra forhandlinger, dyrke magtfulde relationer og facilitere møder. Mogens nævner, at du skal undgå at blive en del af spillet. Det er for så vidt rigtigt i den enkelte sag, men når du bruger relationer, sætter dagsorden for møder, vælger hvem der skal deltage, så agerer du politisk – så du er en politisk projektleder.

I det kaotiske domæne introduceres et rammesætningsværktøj mange projektledere vil have gavn af at mestre. Bogen giver også en vejledning i, hvordan det kan gøres visuelt. Udfordringen ligger i at få skabt enighed om rammerne og det kan et værktøj jo ikke gøre alene. Man får lidt den fornemmelse, at anbefalingerne i det divergente og kaotiske domæne har til formål at skabe enighed, så vi kommer ned i det sikre domæne, hvor vi kan lide at være, eller i det uvisse domæne hvor de agile metoder kan hjælpe os.

Jeg tror, man kan skabe accept af fælles løsninger, men det er ikke nødvendigvis det samme som enighed. Denne bog er et godt skridt i retning af at arbejde med komplekse projekter, men jeg tror, vi må lære at arbejde med uenighed, ligesom vi har lært at håndtere usikkerhed.

Absolut en anbefalelsesværdig bog.

 

John Ryding Olsson

John Ryding Olsson
Indehaver af airbornleadership.com som formidler viden om projektledelse digitalt. Forfatter og medforfatter til bøgerne: Projektlederskab – effekt til tiden. Power i Projekter og Portefølje og Aktiv projektledelse. Partner i Implement Consulting Group i 20 år fra starten i 1996.