En projektleder er vilkårsparat og har selvsyn

//af

Af Elisabeth Plum og Anette Zobbe. Illustrationer: valdefar.dk

Det er mennesker og deres samarbejde, der får alting til at ske i projektet. Det får redskaber til at virke efter hensigten, og samtaler er måden til at finde ud af, hvad der egentligt foregår, og hvordan man kommer videre. Det er særligt vigtigt, når de uforudsigelige dele af projektet skal håndteres med det, vi kalder innovative kompetencer.

Styregruppen har bedt om et beslutningsoplæg, om hvilken teknologi løsningen skal baseres på; seniorbrugerens største bekymring er, om løsningen overhovedet honorerer hans afdelings behov; din linjeleder ønsker en bestemt teknologi, som vil give flere bevillinger til afdelingen; og den sædvanlige faglige arbejdsdeling giver problemer i projektteamet, fordi opgaven kræver tværgående nytænkning.

Du troede, du overtog ledelsen af et overskueligt udviklingsprojekt, og på styregruppeformandens anbefaling brugte du tre måneder til at re-planlægge ved blandt andet at gennemføre interessentanalyse, risikoanalyse, estimeringsworkshops og krav-præcisering, samt udarbejde en ny plan, så projektet kunne nå deadline. Men der bliver ved at dukke nye oplysninger og problemstillinger op, som lander på dit bord og ændrer grundlaget for analyserne og planerne, så de ikke længere passer.

Måske du kender den slags frustrationer? Organisationen igangsætter nemlig typisk projekter med flerfacetterede opgaver, som ikke har kunnet løses med de vante arbejdsmåder, og samtidig betyder den generelt stigende kompleksitet, at projekter skal håndtere stadigt flere ukendte og uprøvede faktorer.

Projektledelse går på to ben

Projekter består af en kombination af aspekter, der er forudsigelige og nogle, der er uforudsigelige. De klassiske projektstyringsmodeller er blevet forfinet, effektiviseret og ”agiliseret” igennem mange årtier, og er projektlederens værdifulde redskaber til at håndtere det forudsigelige. Men selv den bedste risikoanalyse og kravpræcisering kan kun håndtere ”the known unknown” og kommer til kort overfor ”the unknown unknown”, som vil dukke op.

Derfor har vi brug for en særlig tilgang til at håndtere projekters uforudsigelighed, for de to aspekter kræver forskellige typer arbejdsformer og kompetencer – vi kalder dem for de stabiliserende hhv. de innovative kompetencer.

De to kan ikke fusioneres til én universaltilgang, for de har forskellige intentioner og tænkemåder, og i denne artikel skitserer vi vores bidrag til den innovative projekttilgang.

Fra vilkårsramt til vilkårsparat

Nogle giver projektlederen skylden, når de stabiliserende redskaber ikke virker på de uforudsigelige aspekter. En vilkårsramt projektleder kan blive paralyseret af problemer, utryghed og blamingkultur, og tvivle på egne evner, dømmekraft og mandat, og nogle mister helt lysten til jobbet.

Men både omgivelserne og projektlederen må erkende, at det er nødvendigt at prøve sig frem, og at alt ikke lykkes i første forsøg. Ingen tænker ”Det er dumt at gå til højre – så det gør jeg”. Enhver vælger det, der i situationen virker som det klogeste at gøre, og selvfølgelig ser tingene anderledes ud i bagklogskabens lys. Men under alle omstændigheder giver det en erfaring og ny viden, som kan bruges til næste skridt. Det værste er, hvis projektlederen ikke tør bevæge sig ud af stedet, for kun ved at gå videre kan vi sammen blive klogere og håndtere det komplekse og foranderlige på bedste vis.

At være vilkårsparat er derfor en vigtig innovativ kompetence. Det er en bestemt måde projektlederen ser sine omgivelser på og består af en kombination af tre dimensioner:

1. Udforskende udsyn er evnen til at se forandringer som en kærkommen lejlighed til at revurdere dele af projektet. Jo, forandringer forstyrrer. Men de er også tegn på nye oplysninger, og frem for krampagtigt at holde fast i planen, må projektlederen og teamet undersøge de muligheder og potentiale, som forstyrrelsen kan gemme på.

2. Følelsesmæssigt overskud er at kunne se situationer fra andre synsvinkler og interesser end sin egen og at udholde både egen og andres uvished og forvirring. Projektlederen holder begge ben på jorden uden at tage problemer og forandringer personligt, men undersøger dem med nysgerrighed og inddrager teamet i forslag til, hvordan forandringen kan forstås og håndteres.

3. Tillidsfuld handlekraft er at kunne prøve sig frem og handle sig ud af situationen. Det er at lære af, hvad handlingen bringer af ny indsigt og bruger det til at tage det bedste næste skridt. Projektlederen nøjes ikke med at formode noget om andre eller gætte sig frem men spørger og opsøger viden i tillid til, at nogle kan og vil hjælpe med projektet.

Vi håber at begrebet vilkårsparathed kan starte samtaler i projektorganisationen om, hvilke forventninger, vi skal have til projektlederne.

Selvsyn kan give overskud

Vilkårsparathed er dog ikke den eneste vigtige, innovative kompetence. Den skal kombineres med en bestemt måde at bruge sig selv og sine sociale kompetencer på, som vi kalder selvsyn. Det er en forudsætning for at føle sig godt til rette og udfylde projektlederjobbet bedst muligt,

også når projektet virker kaotisk og synspunkter og forslag stritter i alle retninger. Selvsyn er en kombination af fire dimensioner.

 

1. Projektlederen må have et realistisk syn på sig selv. Når man slutter fred med, at man er uperfekt, kan man bedre få andre uperfekte mennesker i tale, og selv den bedste projektleder kan umuligt være god til alting.

2. Projektlederen skal gøre sig klart, at det, hun siger og gør, hele tiden aflæses af og påvirker andre. Det kan blive tillagt en anden mening, end det var intentionen, og det gælder især det, hun ikke siger og ikke gør, så det er vigtigt at være tydelig.

3. Projektlederen skal kunne se sig selv udefra med sine egne øjne, i stedet for at måle sig med det, man tror, er andres forventninger til en. Det giver et godt ståsted, når man har overvejet, hvilken slags projektleder man selv ønsker at være.

4. Projektlederen må erkende at være et helt menneske, der både tænker rationelt og er fuld af følelser – ligesom andre mennesker. Det er nemmere at komme igennem pressede situationer, når man vedkender sig egne følelser og ikke bliver forskrækket over andres.

De fire dimensioner kan bruges som tjekliste, hvis du oplever dit projektlederjob for presset og utaknemmeligt, og måske finder du inspiration til et perspektivskifte, så du kan komme godt videre.

Menneskelige relationer skal bruges – ikke styres

Med vilkårsparathed og selvsyn er projektlederen klar til noget af det vigtigste men også sværeste, nemlig til at få projektets forskellige kompetencer, interesser og synsvinkler til at bidrage konstruktivt til opgaveløsningen.

Mangefacetterede og komplekse opgaver løses nemlig kun, hvis de vigtige forskelle bringes sammen og skaber noget, ingen af dem kan præstere hver for sig.

Hermed skifter projektlederen fokus fra de enkelte deltagere og til deres kollektive samspil, hvor 2 + 2 skal blive 5.

Vi har derfor opfundet nogle begreber til at håndtere de ofte ustyrlige og overraskende menneskelige dynamikker, og dem skitserer vi nu kort.

Projektet er en lang række af samtaler i teamet og med aktører og interessenter, og de samtaler skal have høj kvalitet, så tidsspilde undgås, og løsninger dukker frem. Vi kalder samspillet for et snoretræk, hvori der foregår myriader af kommunikation mellem deltagerne. Alle bidrager bevidst og ubevidst og både aktivt og passivt, og projektlederen har et særligt ansvar for at inspirere snoretrækket.

Hvis aktørernes forskelle skal bidrage konstruktivt, skal snoretrækket være præget af det, vi kalder teaming, som er at spille hinanden gode på tværs af forskelle for at skabe resultater. Projektlederen skal derfor hjælpe deltagerne med at udfylde en dobbeltrolle, hvor de ikke blot bidrager med faglig dygtighed, men også får deres ekspertiser i spil med kollegerne.

Der foregår også et snoretræk i samspillet med interessenterne, som skal være præget af teaming. Her skal projektlederen sørge for at skabe, hvad vi kalder tykke relationer, hvor viden og hjælp flyder livligt og tillidsfuldt. (*)

Smagsprøve på redskaber

Redskaber skal altid tilpasses konteksten, og særligt når projektet arbejder i uforudsigelighed. Her må man lægge stenene, mens man går og også opfinde helt nye redskaber til en uventet situation.

Måske følgende to redskaber kan inspirere jer til at udvikle jeres innovative projektkompetencer.

-Lad projektteamets forskellige fagligheder komme med ideer og spørgsmål til hinandens områder tidligt i processen. Det kan give værdifulde tværgående ideer og tykke relationer fra starten,

i stedet for først at spørge hinanden, når man er kørt fast på eget felt.

-Prøv at supplere den klassiske interessentanalyse med samtaler med jeres forskellige interessenter om jeres syn på projektets formål og mulige løsninger.

På den måde får I måske også vigtige informationer og kan skabe relationer, der senere kan hjælpe jer. (*)

Gør jeres projekt bæredygtigt

Bæredygtighed er at bygge noget brugbart og holdbart og spare på ressourcerne, så det levende får bedst mulige vilkår. Bæredygtig projektledelse kræver som minimum:

-At udvikle vilkårsparathed og selvsyn for at mindske nedslidningen og skabe mere sund handlekraft hos projektets aktører. Hermed kan organisationen bedre holde på erfarne projektledere, så vigtige kompetencer ikke går til spilde

-At undlade at spilde tid på at bruge styringsredskaber på projektets uforudsigelige dele, som bedre håndteres med redskaber fra den innovative tilgang

-At skabe snoretræk, teaming og tykke relationer både i projektteamet og i projektets landskab af interessenter, som ud fra deres forskellige ståsteder vil fortsætte med at bidrage til at skabe brugbare og innovative løsninger.

Vi håber, du har fået inspiration og nye begreber til den innovative projekttilgang, så du kan drøfte med kolleger, samarbejdspartnere og ledere, hvordan I bedst arbejder med de ikke-styrbare dele af projektet.

 

Dansk Projektledelse
Dansk Projektledelse er en medlemsorganisation for ledere af projekter, initiativer, programmer og porteføljer i Danmark. Vi er båret af medlemmer og vi er ledet af medlemmer i et tæt samarbejde med vores sekretariat. Vores vigtigste opgaver er at sikre, at der er rum og plads til dialogen mellem os – og det på tværs af brancher, sektorer og erfaringer.
1712 replies
 1. daachnik.ru
  daachnik.ru siger:

  Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance” between user friendliness and visual appearance. I must say that you’ve done a excellent job with this. Additionally, the blog loads extremely fast for me on Safari. Exceptional Blog!

 2. delaremontnika.ru
  delaremontnika.ru siger:

  I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 3. twitch.tv
  twitch.tv siger:

  Hi, i feel that i saw you visited my web site so i got here to go back the favor?.I am trying to in finding things to improve my site!I assume its good enough to use some of your concepts!!

 4. animal hd sexy video
  animal hd sexy video siger:

  Greetings from Idaho! I’m bored to death at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I enjoy the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, fantastic site!

 5. glavsadovnik.ru
  glavsadovnik.ru siger:

  Hello! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 6. sadounik.ru
  sadounik.ru siger:

  My spouse and I absolutely love your blog and find most of your post’s to be just what I’m looking for. Does one offer guest writers to write content to suit your needs? I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on some of the subjects you write in relation to here. Again, awesome web site!

 7. daa4a.ru
  daa4a.ru siger:

  We are a gaggle of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site provided us with useful information to work on. You have performed an impressive task and our whole community will probably be grateful to you.

 8. animal saxy vidio
  animal saxy vidio siger:

  I think this is one of the most significant information for me. And i’m glad reading your article. But wanna remark on few general things, The website style is perfect, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 9. animals saxy video
  animals saxy video siger:

  I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is something that not enough folks are speaking intelligently about. I am very happy that I found this in my search for something relating to this.

 10. daachka.ru
  daachka.ru siger:

  Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 11. Psychic Parties
  Psychic Parties siger:

  I’ve learned quite a few important things via your post. I will also like to state that there might be situation in which you will apply for a loan and never need a co-signer such as a Government Student Support Loan. When you are getting that loan through a regular loan service then you need to be ready to have a cosigner ready to allow you to. The lenders will probably base any decision over a few factors but the largest will be your credit rating. There are some loan providers that will as well look at your job history and decide based on that but in most cases it will depend on your rating.

 12. bezogoroda.ru
  bezogoroda.ru siger:

  With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My site has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any methods to help reduce content from being ripped off? I’d certainly appreciate it.

 13. film porno
  film porno siger:

  Fantastic site you have here but I was curious about if you knew of any user discussion forums that cover the same topics discussed here? I’d really like to be a part of group where I can get responses from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Many thanks!

 14. MichaelSmunc
  MichaelSmunc siger:

  To read present dispatch, follow these tips:

  Look for credible sources: https://pragatiphilly.com/wp-content/pgs/?what-happened-to-roxanne-evans-news-12.html. It’s high-ranking to ensure that the expos‚ origin you are reading is worthy and unbiased. Some examples of reliable sources tabulate BBC, Reuters, and The New York Times. Review multiple sources to pick up a well-rounded aspect of a isolated low-down event. This can improve you get a more over paint and dodge bias. Be aware of the perspective the article is coming from, as even good report sources can be dressed bias. Fact-check the gen with another fountain-head if a expos‚ article seems too lurid or unbelievable. Till the end of time pass inevitable you are reading a fashionable article, as scandal can transmute quickly.

  By following these tips, you can befit a more aware of dispatch reader and better apprehend the beget everywhere you.

 15. 金融r语言代写
  金融r语言代写 siger:

  Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. Nevertheless just imagine if you added some great pictures or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and clips, this website could certainly be one of the greatest in its niche. Superb blog!

 16. JarvisCox
  JarvisCox siger:

  Эмпайр скважин на воду – это эпидпроцесс организации отверстий в течение подсолнечной для извлечения подземных вод. Сии скважины утилизируются для хозпитьевой вода, полива растений, индустриальных надобностей равным образом остальных целей. Процесс бурения скважин включает на себе эксплуатация специального оснастки, таковского яко бурильные блоки, коим проходят в течение планету и основывают отверстия: http://controlc.com/ef5a2f83. Данные скважины обычно быть владельцем глубину от пары десятков ут пары сотен метров.
  Через некоторое время создания скважины, спецы коротают стресс-тестирование, чтоб предназначить ее эффективность а также качество воды. Затем скважина снабжается насосом и противными построениями, чтобы гарантировать постоянный путь к воде. Эмпайр скважин сверху воду представляет собой принципиальным ходом, яже гарантирует путь ко аккуратной питьевой восе и используется в течение разных отраслях промышленности. Что ни говорите, текущий процесс может насчитать отрицательное воздействие сверху охватывающую сферу, поэтому необходимо хранить должные правила и регуляции.

 17. Live draw sgp
  Live draw sgp siger:

  I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 18. porn
  porn siger:

  A person essentially help to make severely articles I’d state.
  That is the very first time I frequented your website page and to this point?
  I amazed with the research you made to create this actual publish incredible.
  Great task!

  Here is my webpage: porn

 19. plasma pyrolysis system manufacturer
  plasma pyrolysis system manufacturer siger:

  I’ve learned quite a few important things by means of your post. I’d personally also like to mention that there might be situation in which you will get a loan and do not need a co-signer such as a U.S. Student Aid Loan. When you are getting that loan through a regular loan provider then you need to be willing to have a co-signer ready to enable you to. The lenders will certainly base their own decision over a few issues but the greatest will be your credit standing. There are some loan companies that will additionally look at your work history and come to a decision based on that but in many instances it will depend on your ranking.

 20. DanielVaw
  DanielVaw siger:

  Europe is a continent with a rolling in it history and dissimilar culture. Lifestyle in Europe varies greatly depending on the countryside and область, but there are some commonalities that can be observed.
  United of the defining features of human being in Europe is the putrid stress on work-life balance. Many European countries from laws mandating a sure amount of vacation all together seeking workers, and some have reciprocate experimented with shorter workweeks. This allows for more time forth with kinsfolk and pursuing hobbies and interests.
  https://beleefstaverden.nl/pag/anna-berezina-inwoner-van-tsjechie-en-gevestigd.html
  Europe is also known for its wealth cultural heritage, with many cities boasting centuries-old architecture, astuteness wiles, and literature. Museums, galleries, and reliable sites are bountiful, and visitors can bury themselves in the history and background of the continent.
  In addition to cultural attractions, Europe is haunt to a afield genre of not incongruous beauty. From the impressive fjords of Norway to the clear beaches of the Mediterranean, there is no dearth of numbing landscapes to explore.
  Of route, soul in Europe is not without its challenges. Many countries are grappling with issues such as income incongruence, immigration, and public instability. However, the people of Europe are resilient and take a long history of overcoming adversity.
  Total, vigour in Europe is invaluable and varied, with something to present oneself for everyone. Whether you’re interested in information, enlightenment, constitution, or altogether enjoying a good work-life balance, Europe is a great lodgings to dub home.

 21. sadovoe-tut.ru
  sadovoe-tut.ru siger:

  Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between superb usability and visual appearance. I must say you have done a very good job with this. Additionally, the blog loads extremely fast for me on Safari. Superb Blog!

 22. agrosadovnik.ru
  agrosadovnik.ru siger:

  I was very pleased to discover this website. I wanted to thank you for your time due to this wonderful read!! I definitely enjoyed every bit of it and I have you book-marked to check out new things on your web site.

 23. spd
  spd siger:

  I’d personally also like to express that most people that find themselves without the need of health insurance can be students, self-employed and those that are out of work. More than half in the uninsured are really under the age of 35. They do not sense they are looking for health insurance since they’re young along with healthy. Their own income is often spent on homes, food, as well as entertainment. Many people that do work either 100 or in their free time are not supplied insurance via their jobs so they proceed without due to rising price of health insurance in the country. Thanks for the thoughts you reveal through this website.

 24. сделать гостиничный чек
  сделать гостиничный чек siger:

  Simply wish to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply cool and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

 25. Davidbot
  Davidbot siger:

  Positively! Find information portals in the UK can be unendurable, but there are numerous resources at to cure you espy the unexcelled the same for you. As I mentioned before, conducting an online search for https://www.home-truths.co.uk/pag/what-is-the-height-of-lawrence-jones-the-fox-news.html “UK news websites” or “British information portals” is a vast starting point. Not one determination this chuck b surrender you a encyclopaedic shopping list of hearsay websites, but it intention also provide you with a punter understanding of the current hearsay scene in the UK.
  Aeons ago you be enduring a itemize of future account portals, it’s powerful to value each undivided to determine which richest suits your preferences. As an benchmark, BBC Advice is known benefit of its ambition reporting of intelligence stories, while The Trustee is known for its in-depth breakdown of political and sexual issues. The Disinterested is known for its investigative journalism, while The Times is known by reason of its work and investment capital coverage. By way of entente these differences, you can decide the rumour portal that caters to your interests and provides you with the rumour you want to read.
  Additionally, it’s worth looking at neighbourhood scuttlebutt portals representing proper to regions within the UK. These portals produce coverage of events and dirt stories that are applicable to the area, which can be specially cooperative if you’re looking to keep up with events in your neighbourhood pub community. In behalf of exemplar, provincial communiqu‚ portals in London contain the Evening Paradigm and the Londonist, while Manchester Evening News and Liverpool Reproduction are stylish in the North West.
  Blanket, there are numberless tidings portals available in the UK, and it’s important to do your inspection to find the everybody that suits your needs. At near evaluating the unalike news broadcast portals based on their coverage, luxury, and essay standpoint, you can choose the a person that provides you with the most fitting and captivating despatch stories. Good fortunes with your search, and I anticipation this bumf helps you find the practised dope portal suitable you!

 26. сделать чек на гостиницу
  сделать чек на гостиницу siger:

  Undeniably consider that that you stated. Your favourite justification appeared to be at the internet the simplest thing to take into account of. I say to you, I definitely get irked even as other folks consider concerns that they plainly do not understand about. You controlled to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing with no need side effect , folks can take a signal. Will likely be back to get more. Thank you

 27. bokep jepang
  bokep jepang siger:

  One thing I’ve noticed is that often there are plenty of beliefs regarding the banking institutions intentions when talking about foreclosed. One myth in particular is that often the bank needs to have your house. The lending company wants your money, not your house. They want the funds they gave you along with interest. Preventing the bank is only going to draw a foreclosed conclusion. Thanks for your publication.

 28. white label payment provider
  white label payment provider siger:

  Thanks for the interesting things you have discovered in your post. One thing I would really like to touch upon is that FSBO relationships are built with time. By releasing yourself to the owners the first few days their FSBO is actually announced, ahead of masses get started calling on Mon, you create a good interconnection. By sending them instruments, educational resources, free records, and forms, you become a strong ally. By taking a personal fascination with them along with their predicament, you create a solid relationship that, on many occasions, pays off when the owners opt with a representative they know and trust — preferably you actually.

 29. perfect
  perfect siger:

  I enjoy what y᧐u guys tend to be up too. This sort of ϲlever work and reρorting!
  Keep up the wonderful works guys I’ve included you gᥙys to our blogroll.

 30. MathewFub
  MathewFub siger:

  Anna Berezina is a famed framer and lecturer in the field of psychology. With a background in clinical unhinged and all-embracing research sagacity, Anna has dedicated her calling to agreement lenient behavior and unbalanced health: https://help-sp.ru/index.php?action=profile;area=forumprofile. Through her work, she has made important contributions to the strength and has behove a respected thought leader.

  Anna’s expertise spans various areas of feelings, including cognitive of unsound mind, unquestionable looney, and zealous intelligence. Her widespread education in these domains allows her to stock up valuable insights and strategies as individuals seeking in the flesh flowering and well-being.

  As an author, Anna has written disparate influential books that cause garnered widespread recognition and praise. Her books provide practical information and evidence-based approaches to remedy individuals lead fulfilling lives and develop resilient mindsets. Through combining her clinical dexterity with her passion on portion others, Anna’s writings secure resonated with readers all the world.

 31. infoda4nik.ru
  infoda4nik.ru siger:

  I really love your site.. Excellent colors & theme. Did you develop this web site yourself? Please reply back as I’m hoping to create my own website and would like to know where you got this from or exactly what the theme is called. Many thanks!

 32. PCB assembly
  PCB assembly siger:

  Great ? I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 33. 代开诊断证明书
  代开诊断证明书 siger:

  I can’t express how much I appreciate the effort the author has put into writing this outstanding piece of content. The clarity of the writing, the depth of analysis, and the wealth of information offered are simply impressive. His passion for the subject is apparent, and it has certainly resonated with me. Thank you, author, for sharing your knowledge and enhancing our lives with this exceptional article!

 34. Fortnite cheats
  Fortnite cheats siger:

  Wow, amazing blog format! How long have you ever been running a blog for? you made running a blog glance easy. The full look of your web site is wonderful, as neatly as the content material!

 35. how to become a credit card processing company
  how to become a credit card processing company siger:

  Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 36. NSFW AI
  NSFW AI siger:

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I?ll try to get the hang of it!

 37. situs porno
  situs porno siger:

  Today, considering the fast way of living that everyone is having, credit cards have a huge demand throughout the economy. Persons throughout every area of life are using credit card and people who aren’t using the credit card have arranged to apply for one in particular. Thanks for sharing your ideas on credit cards.

 38. credit card processing business start-up
  credit card processing business start-up siger:

  Thanks for your post on this web site. From my very own experience, many times softening way up a photograph could provide the photographer with a little an artistic flare. Many times however, the soft clouds isn’t just what you had planned and can sometimes spoil an otherwise good photograph, especially if you intend on enlarging this.

 39. bokep indo
  bokep indo siger:

  Thanks for one’s marvelous posting! I really enjoyed reading it, you can be a great author.I will remember to bookmark your blog and will eventually come back sometime soon. I want to encourage yourself to continue your great writing, have a nice day!

 40. חשפניות
  חשפניות siger:

  This is very fascinating, You are an excessively professional blogger. I have joined your feed and look ahead to in quest of more of your fantastic post. Also, I have shared your web site in my social networks

 41. nick difrancesco
  nick difrancesco siger:

  I do agree with all the ideas you have presented in your post. They’re very convincing and will definitely work. Still, the posts are very short for novices. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 42. חשפניות
  חשפניות siger:

  Hi, I do believe this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I’m going to come back once again since I book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.

 43. strippers dallas
  strippers dallas siger:

  Hi! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no back up. Do you have any methods to stop hackers?

 44. EdwardNem
  EdwardNem siger:

  Anna Berezina is a extremely talented and famend artist, recognized for her unique and fascinating artworks that by no means fail to go away a lasting impression. Her work beautifully showcase mesmerizing landscapes and vibrant nature scenes, transporting viewers to enchanting worlds full of awe and marvel.

  What units https://www.hermitmehr.at/wp-content/plugins/elements/anna-b_123.html – Berezina A. aside is her distinctive consideration to detail and her exceptional mastery of colour. Each stroke of her brush is deliberate and purposeful, creating depth and dimension that deliver her work to life. Her meticulous method to capturing the essence of her subjects permits her to create really breathtaking artistic endeavors.

  Anna finds inspiration in her travels and the great thing about the natural world. She has a deep appreciation for the awe-inspiring landscapes she encounters, and that is evident in her work. Whether it’s a serene seaside at sundown, an imposing mountain vary, or a peaceful forest crammed with vibrant foliage, Anna has a exceptional ability to capture the essence and spirit of those places.

  With a singular inventive style that combines elements of realism and impressionism, Anna’s work is a visible feast for the eyes. Her paintings are a harmonious mix of exact details and soft, dreamlike brushstrokes. This fusion creates a fascinating visible experience that transports viewers into a world of tranquility and beauty.

  Anna’s talent and inventive vision have earned her recognition and acclaim in the art world. Her work has been exhibited in prestigious galleries around the globe, attracting the attention of artwork lovers and collectors alike. Each of her items has a means of resonating with viewers on a deeply personal stage, evoking feelings and sparking a way of reference to the natural world.

  As Anna continues to create gorgeous artworks, she leaves an indelible mark on the world of art. Her ability to capture the sweetness and essence of nature is actually remarkable, and her paintings function a testament to her creative prowess and unwavering passion for her craft. Anna Berezina is an artist whose work will continue to captivate and encourage for years to return..

 45. Hippie Tapestry
  Hippie Tapestry siger:

  http://www.factorytapestry.com is a Trusted Online Wall Hanging Tapestry Store. We are selling online art and decor since 2008, our digital business journey started in Australia. We sell 100 made-to-order quality printed soft fabric tapestry which are just too perfect for decor and gifting. We offer Up-to 50 OFF Storewide Sale across all the Wall Hanging Tapestries. We provide Fast Shipping USA, CAN, UK, EUR, AUS, NZ, ASIA and Worldwide Delivery across 100+ countries.

 46. starting a credit card processing business
  starting a credit card processing business siger:

  What i don’t understood is actually how you’re not really much more well-liked than you might be right now. You’re so intelligent. You realize therefore considerably relating to this subject, made me personally consider it from so many varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it?s one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs nice. Always maintain it up!

 47. situs pasti bayar
  situs pasti bayar siger:

  Excellent blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally overwhelmed .. Any tips? Kudos!

 48. online television
  online television siger:

  great publish, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not realize this. You should continue your writing. I am sure, you have a huge readers’ base already!

 49. Peags
  Peags siger:

  The assets under management (AUM) of Btc Capital Management, Inc. is $3.24 billion. The firm’s AUM has grown by 512% since the beginning of its operation, and the company doesn’t manage any assets belonging to foreign clients. This ETF is not only groundbreaking for its pioneering status but also for its commitment to environmental, social, and governance (ESG) standards. Specifically, the ETF is touted as the first decarbonized digital asset fund that aligns with SFDR Article 8. To achieve this, Jacobi has integrated a Renewable Energy Certificate (REC) solution, enabling institutional investors to harness the benefits of Bitcoin while simultaneously meeting ESG targets. Goldman’s move happened despite skepticism throughout the traditional banking industry. That includes at the New York-based bank itself: Sharmin Mossavar-Rahmani, chief investment officer for Goldman’s wealth management business, has repeatedly said that bitcoin isn’t appropriate for investors.
  https://smart-wiki.win/index.php?title=Live_bitcoin_chart
  Once you have chosen your platform, the next step is to fund your account so you can begin trading. Most crypto exchanges allow users to purchase crypto using fiat (i.e., government-issued) currencies such as the US Dollar, the British Pound, or the Euro using their debit or credit cards – although this varies by platform. Bitcoin also lacks additional characteristics usually associated with currencies. It cannot be deposited in a bank; instead it must be held in “digital wallets” that have proved vulnerable to thieves and hackers. There is nothing comparable to the deposit insurance relied on by banking consumers. No lenders use bitcoins as the unit of account for consumer credit, auto loans, or mortgages, and no credit or debit cards are denominated in bitcoins.

 50. купить гостиничный чек в москве
  купить гостиничный чек в москве siger:

  Great goods from you, man. I’ve bear in mind your stuff prior to and you’re simply too fantastic. I really like what you’ve got here, really like what you’re stating and the way by which you assert it. You are making it entertaining and you still take care of to stay it sensible. I can not wait to read far more from you. This is actually a terrific site.

 51. เซ็กซี่บาคาร่า
  เซ็กซี่บาคาร่า siger:

  In my opinion that a foreclosure can have a significant effect on the client’s life. Real estate foreclosures can have a 6 to few years negative influence on a borrower’s credit report. Any borrower who’s applied for home financing or virtually any loans as an example, knows that the worse credit rating will be, the more hard it is to obtain a decent loan. In addition, it may affect a new borrower’s ability to find a good place to lease or rent, if that becomes the alternative houses solution. Interesting blog post.

 52. btyr
  btyr siger:

  I have seen that car insurance firms know the cars which are liable to accidents along with risks. They also know what sort of cars are given to higher risk and also the higher risk they’ve already the higher the actual premium fee. Understanding the uncomplicated basics connected with car insurance can help you choose the right sort of insurance policy that can take care of your wants in case you happen to be involved in an accident. Appreciate your sharing the ideas in your blog.

 53. medyum
  medyum siger:

  Almanya’nın en iyi medyumu haluk hoca sayesinde sizlerde güven içerisinde çalışmalar yaptırabilirsiniz, 40 yıllık uzmanlık ve tecrübesi ile sizlere en iyi medyumluk hizmeti sunuyoruz.

 54. 출장마사지
  출장마사지 siger:

  Aw, this was a really nice post. In idea I wish to put in writing like this moreover ? taking time and precise effort to make a very good article? but what can I say? I procrastinate alot and in no way appear to get one thing done.

 55. Dewi4d
  Dewi4d siger:

  Can I just say what a reduction to search out somebody who actually is aware of what theyre speaking about on the internet. You definitely know easy methods to convey a problem to gentle and make it important. More folks have to learn this and perceive this aspect of the story. I cant imagine youre no more in style because you definitely have the gift.

 56. big baller login
  big baller login siger:

  One thing is that one of the most common incentives for utilizing your credit card is a cash-back as well as rebate supply. Generally, you get 1-5 back with various acquisitions. Depending on the credit cards, you may get 1 returning on most acquisitions, and 5 back on purchases made in convenience stores, gas stations, grocery stores as well as ‘member merchants’.

 57. winmacsofts
  winmacsofts siger:

  I’m impressed by the quality of this content! The author has obviously put a tremendous amount of effort into exploring and organizing the information. It’s refreshing to come across an article that not only provides helpful information but also keeps the readers hooked from start to finish. Kudos to her for making such a brilliant work!

 58. стяжка пола москва
  стяжка пола москва siger:

  Хотите получить идеально ровный пол в своей квартире или офисе? Обращайтесь к профессионалам на сайте styazhka-pola24.ru! Мы предоставляем услуги по устройству стяжки пола в Москве и области, а также гарантируем быстрое и качественное выполнение работ.

 59. чеки на гостиницу
  чеки на гостиницу siger:

  Thanks for your personal marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you are a great author.I will make certain to bookmark your blog and definitely will come back later in life. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice holiday weekend!

 60. Заказать SEO продвижение
  Заказать SEO продвижение siger:

  This design is spectacular! You most certainly know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 61. Заказать SEO продвижение
  Заказать SEO продвижение siger:

  Hey there just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Internet explorer. I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem solved soon. Kudos

 62. ekaraganda.kz
  ekaraganda.kz siger:

  Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very useful information specially the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and good luck.

 63. bitokvesnuhin
  bitokvesnuhin siger:

  Оштукатуривание стен всегда было заботой, но не с mehanizirovannaya-shtukaturka-moscow.ru. Услуги, которые меняют представления о ремонте.

 64. buy autocad
  buy autocad siger:

  Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all. Nevertheless just imagine if you added some great visuals or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and clips, this website could undeniably be one of the greatest in its niche. Good blog!