Podcast: Rundt om projektledelse

//af

Skab mere værdi med dine projekter – få værdifuld inspiration i podcasten ”Rundt om projektledelse”

“Der er altid noget nyt at være nysgerrig på for os, der arbejder med projekter.” Sådan siger Stine Odgaard Ranum, der står bag podcasten ”Rundt om Projektledelse”.

Corona og kompetencer – gang i podcasting

Et forår præget af corona medførte for Stine og hendes familie et langt ophold i et sommerhus i Thy. Det betød tid til refleksion over, hvordan hun kunne bruge sine kompetencer og undersøge flere perspektiver, samtidig med at hun dyrkede en af sine passioner, som er networking. ”Det var her ideen til min podcast ”Rundt om projektledelse” opstod, imens jeg havde barsel. Jeg vil smadder gerne være med til, at vi spiller hinanden gode. Når vi får en større kompetencepulje i spil, kan det være med til, at vi skaber mere værdi med de projekter, vi kaster os over.”

”I podcasten taler jeg med forskellige seje personer om, hvordan vi helt lavpraktisk skaber gode resultater og udvikling i de projekter, vi kaster os over”. Stine fortæller, at hun i hvert afsnit dykker ned i et tema, der relaterer sig til projektlederens hverdag. Der er i hvert afsnit masser af inspiration fra en person, der har praktisk erfaring med projektledelse eller har en særlig styrke inden for det fagfelt, der er i fokus. Du kan for eksempel lytte til et afsnit omkring kunsten at kommunikere eller du kan i et andet afsnit blive klogere på den svære eksekveringsdisciplin.

Fokus på at gøre det lidt bedre hver dag

“For mig er det utroligt vigtigt at få trukket hverdagen frem i podcasten, så den læring og inspiration, vi får, kan bruges helt konkret i de situationer, vi møder i dagligdagen. Der findes utrolig god hjælp til metoder og modeller på de mange gode uddannelses- og certificeringsmuligheder vi har, og nettet er et godt sted at starte, hvis man hurtigt vil vide mere om en bestemt teori eller tilgang.” Stine uddyber, at hverdagen for os, der arbejder med projekter, sjældent er mulig at forudse og vi må navigere i forandringer dagligt med håndtering af interessenter, ressourcer og leveranceplaner. ”Derfor synes jeg, det er vigtigt at lyse på projektledelsesadfærden og de konkrete hverdagssituationer, vi nemt kan komme til at stå i. Mit fokus er på, hvad vi konkret kan gøre for proaktivt at håndtere et givent hverdagsdilemma.”

Ifølge Stine skal vi ikke blive bange for at eksperimentere og prøve nye ting af. ”Blandt andet arbejder jeg med tid til refleksion i alle afsnit af podcasten. Det giver mulighed for, at man mentalt kan samle pointer op og forholde det til sin egen hverdag”. En øvelse man med fordel også kan prøve af i en hverdag med projekter. “Det er magisk, når man bliver bevidst om hvilken adfærd, der faktisk virkede og understøtter det resultat, man er ved at skabe”, siger Stine.

”Efterspørgslen på dygtige projektledere går kun op og der er god grund til at forbedre sig og sætte spot på hvilken værdi, man selv ønsker at bringe i spil og bidrage med. Kompetencekrav og forventninger øges i takt med, at arbejdet bliver mindre rutinepræget i virksomhederne. Fremtidens projektledelse er præget af at kunne navigere fleksibelt i forandringer, arbejde med interessenterne og opbygge relationer. At skabe værdi for kunden med vores projekter, kræver i høj grad fokus på ledelse” udtaler Stine. Du kan møde Alfred Josefsen, medlem af statens ledelseskommission og tidligere CEO for Irma i afsnittet ”Ledelsesråd til projektlederen – fif og tricks fra Alfred Josefsen”. Her giver han gode råd til, hvordan vi navigerer i ledelsesopgaven som projektledere, hvor vi som oftest ikke har personaleledelsen.

Vi skal turde tage de rigtige fravalg

”Vi skal i vores projekter finde de gode problemer og bruge energien på at løse disse”. Når Stine siger de gode problemer, henviser hun til, at den udviklingshastighed vi oplever som et vilkår, betyder, at vi er tvunget til at navigere i et kæmpe slaraffenland af muligheder og vi skal ikke gribe dem alle. Man skal prioritere og vælge de elementer ud, der vil bringe os tættere på det mål, vi har med projektet. ”Og det er en øvelse, der er nemmere sagt end gjort for mange af os”, udtaler Stine. Senere på året vil du i podcasten kunne finde et afsnit om netop det, at vælge fra i projekter.

Du kan lytte til ”Rundt om projektledelse” på alle platforme og følge gruppen her.

Stine Odgaard Ranum
Stine har en Master i Projektledelse og har stået i spidsen for flere store forandrings- og produktudviklingsprojekter i større danske virksomheder. I dag er hun en del af Jyske banks udviklingsorganisation, som pt er i gang med en agil acceleration. Her arbejder hun som Scrum Master og Chapter Lead med agilt mindset og kultur, facilitering og ledelse. Derudover er hun vært og producer på podcasten ”Rundt om projektledelse”.