Er projektets succes også din succes?

//af

Jeg gætter på, at du kan nikke genkendende til det her:

En projektleders succes bliver målt på hans eller hendes evne til at levere resultater i forhold til projekttrekanten. Projektlederen er således succesfuld, når det aftalte indhold er leveret inden for de tidsmæssige rammer ved anvendelse af de estimerede ressourcer – det vil sige, at den budgetterede økonomi er overholdt.

Mit spørgsmål til dig er imidlertid: Hvad har det givet dig som menneske at skabe den succes?

Anerkendelse? Bonus? En følelse af at have klaret det i mod alles forventninger? Mange aftener foran computeren? En anstrengt relation til de projektdeltagere du har ”motiveret” til at arbejde lige så meget som dig? Et usundt søvnmønster? Dårlige madvaner? En relation til dine børn, du ikke er stolt over? Et forhold til din nærmeste, som du har svært ved at se en fremtid i? En følelse af at gå på kompromis med dine egne værdier og din egen integritet?

Jeg har haft projekter, hvor alle mine svar ville være ja.

Hvordan ser dine svar ud i det projekt, du sidder med lige nu?

En projekttrekant med et andet formål

Hvad nu hvis vi legede med tanken om et andet sæt af målepunkter for den succesfulde projektleder. Hvad nu hvis projektlederen under projektet var den, der havde det største mentale overskud. Hvad nu hvis projektdeltagerne søgte projektlederen for inspiration, overblik og smittende energi. Hvad nu hvis projektlederen som menneske undervejs i projektet oplevede en balance mellem arbejde og alle de andre vigtige ting: børnene, vennerne, partneren, forældrene, sig selv.

Hvordan ville det være at være dig, hvis du målte din succes i forhold til denne alternative projekttrekant?

Hej Barske Realiteter – kom I dér?

Det er kun ganske få af os, der kan leve af elementerne i den alternative projekttrekant. Jeg kan for eksempel ikke. For det firma der betaler mig for at være projektleder har jo brug for leverancer til tiden og inden for budgettet. Det er dét, de har hyret mig til. Det er præmissen for mit arbejde.

Men dér hvor jeg gerne vil hen er, at de muskler jeg bruger i den første traditionelle projekttrekant, de er allerede veludviklede. Jeg har brugt dem i årevis. De er stærke, smidige og udholdende.

Ligesom en cykelrytters ben.

De muskler jeg skal bruge i den alternative projekttrekant er jeg imidlertid først lige ved at lære at kende nu. Hvor de sidder, hvordan jeg træner dem, hvad de kan. De er underudviklede, men samtidigt helt nødvendige for at kunne holde balancen. Ligesom en cykelrytters arme.

Hvilke muskler vil du træne?

Jeg vil foreslå, at du overvejer hvilken muskel, du har lyst til at træne – eller måske lige frem har brug for at træne. Er det den med det mentale overskud? Eller fylder balancen mere for dig? Det kan også være, at det vigtigste for dig er at være inspirerende, have overblik og så meget energi, at det smitter af på dine projektdeltagere. Hvad end det drejer sig om for dig, så vælg en. Bare en. Lige til at komme i gang på. For Fokus er Kongen.

Spørg så dig selv:  Hvis jeg nu trænede den muskel, der giver mig mentalt overskud, hvordan ville det så være at være mig? Hvad ville jeg kunne, som jeg ikke kan i dag? Hvem ville jeg være, hvis jeg lige pludselig havde mentalt overskud?

For mig kunne mentalt overskud give mig en følelse af at sidde i helikopteren og danne mig et overblik over projektets næste faser. Jeg har ro til at se fremad på de overordnede linjer på trods af, at jeg også er nødt til at dykke ned i detaljerne. Det ville gøre mig til et menneske og en projektleder, som både kan se frem og se på nuet. Og begge dele er nødvendige for at sikre projektets fremdrift.

Jeg taler ikke om et ambitiøst træningsprogram

Når du har tænkt over spørgsmålene ovenfor, så kunne du jo, hvis du har lyst og hvis du tør, gå videre med det her: Hvad er den simpleste øvelse, du kan lave for at træne den muskel? I hvilken situation kan du prøve den af? Find et tidspunkt inden for de næste 2 dage, hvor du har allermest lyst til at træne den muskel, der giver dig mentalt overskud.

For mit vedkommende kunne en øvelse være at lukke outlook ned i 30 minutter og give mig selv ro og tid til at se de næste 3 måneder fra helikopterperspektivet. Hvad kunne det være for dig?

Når du så ved det, og du ved, hvordan det vil være at være dig, når du har dit mentale overskud – så gør det: prøv det af, træn den muskel. Spænd den lidt, og se hvad der sker.

Og vær tilfreds med små ændringer i hvad du kan. Jeg taler ikke om et vildt ambitiøst træningsprogram, hvor du fra den ene dag til den anden bliver et nyt menneske, som hverken du selv eller dine omgivelser kan genkende.

Den alternative projekttrekant er mest af alt en alternativ tankegang, som kan give dig input til at styrke dig som menneske, når du tager projektlederhatten på. En opfordring til også at se på hvad der vil gøre projektet succesfuldt for dig som menneske. Fordi det kan gøre dit arbejde og liv som projektleder rigere og mere succesfuldt. Også selv om du er omgivet af Barske Realiteter.

Det vil gøre en stor forskel for mig og for de andre i vores community, hvis du deler dine overvejelser, tanker og refleksioner omkring din træning i kommentarerne nedenfor. Det ville faktisk være inspirerende.

Jes Ravn
Jeg har arbejdet med projekt- og programledelse de sidste 15 år. Jeg har også været personaleleder. Jeg har arbejdet i IBM, NNIT, KMD og senest Devoteam, hvor jeg er nu. Det er et godt sted. Jeg har også været selvstændig. I 2014 ledte jeg et projekt, som pressede mig derud, hvor det gik op for mig, at jeg var på vej i en usund retning i mit liv. Så jeg gjorde projektet færdigt og tog så først orlov og sagde derefter op. Og så viste det sig – til min egen store overraskelse – at coaching fangede mig. Så jeg er certificeret Business Coach fra Manning Inspire. Og har netop færdiggjort deres Master Coach forløb. Det har jeg kunnet kombinere med at arbejde som projektleder i Devoteam, hvor jeg nu er i gang med at hjælpe en kunde til Statens IT. I Devoteam har jeg titlen Principal. Jeg er gift med Tine og har Mie på 9, og Thea og Hilde på 5. Vi bor i Birkerød.