Projektleder og facilitator med stor empati

//af


Tidligere på årets kårede vi årets unge projektleder. Prisen gik i år til Simon Brandstrup Sørensen, projektleder hos Projectum. Vi har bedt Simon komme med sine bud på, hvad han ser som vigtige ledelseskompetencer.

Simon Brandstrup Sørensen, årets unge projektleder

Projektleder er et meget bredt begreb, der omfavner utallige forskellige rollebeskrivelser og som findes på tværs af det industrielle landkort. Jeg vil her komme med mine bud på, hvad jeg ser som vigtige ledelseskompetencer i min rolle som projektleder – helt specifikt som IT-projektleder i Projectum.

Facilitator
Når vi slår ordet ”facilitator” op på Wikipedia, kan vi læse, at det stammer fra det latinske begreb ”facilis” – et oldgammelt udtryk med betydningen ”lethed”. Jeg ser mig selv som en facilitator. Mennesker både i projektteamet, hos kunden og øvrige interessenter, forventer udvikling og fremdrift i projektet, hvor det så er projektlederens primære rolle og ansvar, at facilitere dette sker, men ikke selv at levere. Som projektleder og facilitator er det mit ansvar at gøre det så let som muligt for projektets deltagere at opnå projektets formål. Her tænker ydermere, at projektledere med fordel kan tilpasse sig en mere agil verden, hvor spildtid er det vigtigste at udrydde, for at gøre projektet så let som muligt.

Empati
Empati er i mine øjne utrolig vigtigt; egenskaben og kompetencen at kunne sætte mig ind i andres situation og verdensbillede. Jeg benytter ofte empati til at sikre, projektdeltagere og interessenter føler sig forstået og inkluderet i projektet – samtidig med, at jeg behandler og taler med alle projektdeltagere i øjenhøjde. Med empati i din toolbox er det muligt at spore sig ind på, hvad interessenter ønsker og det er muligt at opbygge tillid – for når du har tillid fra dine interessenter, har du også opbakning, hvilket er meget vigtigt i en kompleks projektvirkelighed.

Artiklen er oprindelig bragt i tidsskriftet Projektledelse #2018-3

Dansk Projektledelse
Dansk Projektledelse er en medlemsorganisation for ledere af projekter, initiativer, programmer og porteføljer i Danmark. Vi er båret af medlemmer og vi er ledet af medlemmer i et tæt samarbejde med vores sekretariat. Vores vigtigste opgaver er at sikre, at der er rum og plads til dialogen mellem os – og det på tværs af brancher, sektorer og erfaringer.