Bliv skarpere på de 17 Principper i Projektporteføljeledelse

, //af

Projektporteføljeledelse (PPL) defineres i nyere forskning som ’organisationers evne til at håndtere projektporteføljer strategisk og holistisk for bedre at støtte organisationens succes, hvilket indbefatter kompleks vertikal og horisontal koordination.’

Vigtigere end nogen sinde

Det er vigtigere end nogensinde for organisationerne at kende til principper for projektporteføljeledelse, da netop principperne er hele grundlaget for en systematisk adfærd eller tænkning.

Principper er desuden robuste over tid, fordi de frem for at diktere adfærd i specifikke situationer, fortæller os mere generelt, hvordan vi skal tænke i forskellige situationer, hvilket igen muliggør hensigtsmæssig adfærd i foranderlige omstændigheder.

Derfor er det vigtigt at øge vores bevidsthed om, hvad vi ved om PPL principper.

17 principper fordelt på fire kategorier

Vi har gennemført et litteraturstudie af 669 artikler skrevet om PPL i perioden 1952-2019, og har deraf udvalgt 100 artikler, som vi har analyseret grundigere.

På den baggrund har vi identificeret fire overordnede kategorier af PPL-principper, som består af i alt 17 principper (se tabel 1).

Hvordan kan det anvendes?

Identifikationen af de fire kategorier og de 17 principper kan i organisationen bruges til:

  1. at blive skarpere i definitionen af PPL.
  2. at kunne identificere de 17 PPL-principper og dermed bedre forstå, hvordan disse kan henføres til de fire overordnede kategorier.
  3. at vurdere i hvilken grad organisationen følger PPL-principperne og dermed i sidste ende identificere områder med forbedringspotentiale.

Den fulde version af artiklen, som er skrevet af Lars Kristian Hansen og Per Svejvig, kan findes her:

Det kræver login via PMJ Tidskriftet eller universitetet. Alternativt kan man spørge sit lokale bibliotek om de kan skaffe artiklen så man kan låne den.

Hansen, L. K., & Svejvig, P. (2023). Principles in Project Portfolio Management: Building Upon What We Know to Prepare for the Future. Project Management Journal, Special Issue.

 

Som en særlig nytårshilsen fra os, har vitilgængliggjort webinaret, hvor Per Svejvig og Lars Kristian Hansen dykker endnu mere ned i de 17 principper. Du kan se elle gense webinaret her:

 

Lars Kristian Hansen - Aarhus Universitet
Forskningsgruppen, Aarhus BSS, Aarhus University