En dag væk fra kontoret kan føre til gennembrud i dine projekter

//af

Efterhånden som flere og flere virksomheder omfavner fjernarbejde, gør teamets ”en dag væk fra kontoret” et comeback.

En dag væk fra kontoret plejede at blive betragtet som en belønning eller et frynsegode for at tiltrække toptalent, en udgift, der ikke rigtig har et investeringsafkast for firmaerne eller teamene.

Men at slippe af sted med dem, du arbejder med hver dag, kan have mange fordele, der kan føre til gennembrud, selvom du ikke har nogen eksterne konsulenter eller lignende med.

Med ”en dag væk fra kontoret” mener jeg ikke bare den klassiske ”vi tager ud på en militærbane og laver teambuilding øvelser”, også selv om der ikke er noget i vejen for det. Jeg tænker også på noget så simpelt som at en projektgruppe booker et konferencelokale på et hotel og arbejder der, frem for at arbejde på kontoret i nogle dage.

Det kunne også være den klassiske årlige sommerhustur, hvor man hygger sammen med kollegaerne, og kommer lidt væk fra hverdagens stress. Det er ofte med til at åbne op for dialog på tværs af afdelingen eller projektet, som ellers ikke havde forekommet på kontoret.

Prøv eventuelt at læse, hvordan Zapier, Automattic eller Buffer gøre det.

I mine øjne er der 2 store fordele ved dette.

Teamproduktivitet frem for individuel produktivitet

Alle skriver om produktivitet ud fra en enkelt persons arbejdsoutput. Men hvad med teamets samlede produktivitet, set i en helhed?

Hvis individuelle medlemmer af dit projekt er produktive, betyder det så, at selve teamet er også er så produktivt, som det kan være?

Selvom det bestemt ikke vil skade tingene, medmindre de alle arbejder i et bogstaveligt vakuum og ikke har brug for noget af nogen nogensinde, oversætter personlig produktivitet ikke direkte til teamets produktivitet.

Der er et vigtigt aspekt forbundet med at sikre, at dit team fungerer som en velsmurt maskine … nemlig kommunikation.

Hvor godt dit team arbejder sammen, afhænger i virkeligheden af, hvor godt de kommunikerer med hinanden.

Selv hvis du arbejder på et kontor, kommunikerer du sandsynligvis med det meste af dit team digitalt via e-mail eller chat, det meste af tiden.

Desværre er tekst et dårligt medie til menneskelig kommunikation. Tonen er helt tabt, selv med rigelig brug af humørikoner.

En dag væk fra kontoret giver dig mulighed for at etablere en rytme og en tone ved at kommunikere med dine kolleger i afslappede og uformelle omgivelser. Disse typer af uformelle engagementer er det, der hjælper dig med at forstå finesserne i, hvordan dine holdkammerater kommunikerer. Du bærer dette med dig ind i dine digitale samtaler. Misforståelser og kommunikationsfejl mindskes.

Tænk ud af boksen ved at komme ud af kontoret

Du kender sikkert dette citat:

Vi kan ikke løse vores problemer med det samme niveau af tænkning, der skabte dem.” – Albert Einstein

I løbet af året får vi nogle problemer, der kan blive hængende, og vi kan bare ikke synes at knække dem.

En af de bedste måder at ændre din tankegang er at ændre din placering. Nye steder kan føre til nytænkning, og nytænkning kan løse de problemer, du har.

Når du kommer ud af dit kontor eller hjemmekontoret, kaster du nogle af de kognitive bagage, du har erhvervet på dette sted.

Det er ikke ualmindeligt, at gode ideer og løsninger dukker op i bowlingbanen eller på en fisketur med dine kolleger.

Videoen – Where good ideas come from af  Steven Johnson – er en rigtig god video som illustrere netop dette rigtig godt. Det er i øvrigt også en rigtig god bog som kunne være værd at læse.

 Jeg fik faktisk ideen til bloggen Bliv Projektleder mens jeg var på sådan en dag sammen med mine kollegaer væk fra kontoret, hvor vi sad nogle projektledere og snakkede om det at dele viden med andre projektledere.

Så jeg vil faktisk råde dig til at finde både tid og penge til at få planlagt sådan nogle ture jævnligt. Det betyder ikke at koste helt vildt meget, en bowlingtur for 3-4 personer er ikke mere end 1.000 kr. Og der skal ikke meget til for at tjene den hjem.

Mark Guldbrandsen
Projektleder med speciale i digitale projekter. Jeg deler her i Communitiet mine erfaringer med projektledelse. Jeg skriver på min blog omkring projektledelse: https://blivprojektleder.dk/