Fokus på 28 anerkendte kompetencer

//af

I denne uge har det faktisk været lidt svært at kigge fremad. Tankerne er hele ugen drevet tilbage til uge 43 og dagene i Billund, til den fantastiske stemning og til den energi, der var blandt deltagere og indlægsholdere da Symposiet fik nye vinger (læs mere her). Det var på alle måder en super oplevelse.

Men så når tankerne til vores Award Dinner onsdag aften på Symposiet, hvor årets projektledere 2022 blev kåret og fejret (mere om det længere ned i indlægget). Og øjeblikkeligt er fokus genetableret på de 28 anerkendte kompetencer, som det her skal handle om.

28 kompetencer – når du leder projekter, programmer og porteføljer

I Dansk Projektledelse bliver vi tit spurgt om, om man kan blive certificeret i nogle af de andre certificeringer, der er på markedet via os. Svaret hertil er, at det kan man ikke.

Der findes mange gode certificeringer på markedet

Det skyldes ikke, at vi ikke bryder os om de certificeringsmuligheder, der findes på derude. Slet ikke – og faktisk tværtimod. Vi ved, at der er behov for metoder og struktureret tilgang til de mangeartede projekter, der findes. Vi ved også, at der ikke er en ’one size fits all’ uanset hvor god den end måtte være. Derfor er vi faktisk begejstrede for de mange muligheder.

Vores medlemmer arbejder med alle typer af projekter, af varierende kompleksitet og størrelse. I sidste uge lærte vi fx på Symposiet, at uanset, hvor god en standard er, så er kombinationen af metoder i hybride setup virkelig i fokus rundt omkring i danske organisationer og virksomheder.

Det betyder ikke, at man ikke skal interessere sig for standarderne – for de sikrer os et fælles sprog og en viden om, hvor hinanden kommer fra og i hvilke(n) metode(r) vi har primære ståsted. Det hjælper os til at bygge bro og skræddersy til den specifikke kontekst.

I Dansk Projektledelse støtter og favner vi derfor alle tilgange til projektledelse. Uanset om det er agilt, klassisk, i en hybrid kombination eller noget helt fjerde.

Vi er stolte over at huse IPMA Certificeringen

I Dansk Projektledelse huser vi IPMA certificeringen – og det er af og til et undringspunkt for medlemmer og potentielle medlemmer.

Et spørgsmål, der fx dukker op er ”Så man kan ikke være medlem, hvis med arbejder med Scrum?” Vores svar er et rungende ”Jov, du kan – og vi glæder os til at have dig med ombord”

IPMA Certificeringen fokuserer udelukkende på udviste kompetencer, uanset hvilken metode du anvender. Når du bliver certificeret, bliver du vurderet i forhold til, hvordan du i dit virke som leder af, projekter, programmer, porteføljer og initiativer, gør brug af de 28 anerkendte og beskrevne kompetencer.

De 28 kompetencer vedligeholder vi i samarbejde med andre lande gennem IPMA World.
I det internationale samarbejde beskriver vi de kompetencer, der er relevante (og nødvendige) at mestre, for at komme succesfuldt i mål med projekter, programmer eller porteføljer.

Derfor er en IPMA certificering også internationalt anerkendt og et bevis verden over på, at du kender og – i din historik som leder af fx projekter – har udvist evnen til at bruge kompetencerne i nye situationer.

De 28 kompetencer falder i tre kategorier:

  • Kontekst
  • Mennesker
  • Metoder

Indenfor metodekompetencerne, er det således afgørende, at der ikke henvises til én specifik metode. Under en certificering stilles fx ikke detaljerede spørgsmål omkring en bestemt navngiven metode, men det vurderes om kandidaten er kompetent til fx at planlægge og følge op, uanset hvilke metoder og modeller der anvendes.

Udvikling af IPMA-certificeringen og nye muligheder

Vi har i øjeblikket fokus på at udvide nogle af de mange muligheder, der er indenfor IPMA certificeringen på det danske marked. Ligesom vi arbejder på at løfte og udvikle selve certificeringen, så processen for dig, der er kandidat, bliver mere smidig. Har du fx set at hjemmesiden ipma.dk nu findes på engelsk?

Kursusudbydere har nu mulighed for at få IPMA registeret deres kurser

Det har gennem mange år, været muligt for udbydere af uddannelser (eller længere sammenhængende kursusforløb) at få IPMA registreret sin uddannelse.

Det tilbud har flere af vores tætte samarbejdspartnere (Mannaz, Implement, IBC, Aros og Nordica Consulting Group) gjort og vi sætter stor pris på, at de herigennem bidrager til, at ledere af fx projekter lettere kan navigere gennem junglen af udbud og ad den vej ende i et uddannelsesforløb, der er kvalitetssikret i forhold til de 28 kompetencer.

Det nye er, at det nu er muligt at få registeret kortere kurser, der mere specifikt målretter sig mod enkelte af de beskrevne kompetencer.

Factor 3 er de første med et IPMA registreret kursus. Med deres korte online kursus sikrer du dig viden om følgende kompetencer: Introduktion til projektledelse, målformulering, interessenthåndtering, milepælsplanlægning, risikohåndtering og projektorganisering.

Certificering til dig, der er konsulent i projektledelse, træner (underviser) eller coacher projektledere

Sidste år lancerede vi IPMA CCT (Certified Coach and Trainer) certificeringen i Danmark. Kun ganske få har endnu taget certificeringen i Danmark. Du har altså stadig muligheden for at være en af de første med den i hus.

CCT certificeringen henvender sig til dig som arbejder indenfor et af nedenstående områder:

  • Er konsulent i projektledelse. Du hjælper måske kunderne med råd og vejledning omkring projektledelse, uden selv at have det formelle ansvar for projektet
  • Coacher og udvikler projektledere. Du er måske leder af en intern afdeling af projektledere eller er måske ekstern coach
  • Underviser i projektledelse enten internt eller eksternt

Det sker jævnligt at vi kontaktes af certificerede projektledere, som er ærgerlige over, at de ikke længere kan re-certificeres inden for de kendte 4 niveauer D, C, B og A, da de ikke længere fungerer som aktiv projektleder, men som i stedet anvender deres projektledelseskompetencer i andre jobfunktioner. I mange tilfælde, vil de netop kunne blive IPMA CCT certificeret i stedet for.

Så har du ansvaret for at udvikle projektkulturen hos jer? Er du med til at løfte individer og organisationen/r så kan CCT Certificeringen absolut være noget for dig.

Lys på årets projektledere – er det dig næste år?

På Symposiets Award Dinner kårede og fejrede vi årets certificerede projektledere.

Hvert år vurderer IPMA organisationen i Danmark, om der er kvalificerede kandidater blandt de certificerede til en nominering. For at komme i betragtning, skal man have udmærket sig betragteligt og opnået en ekstraordinær høj score i certificeringen. Det hænder, at der er år, hvor ingen af de certificerede kandidater kan nomineres.

Blandt de nominerede udvælges den kandidat, der har været bedst og udnævnes som Årets Projektledere. Du kan læse mere om udnævnelsen på IPMA.dk.

Derfor var det også med særlig stolthed, at vi kunne ønske tillykke med titlen som året projektleder til:

Årets Projektleder 2022 Niveau D

Benjamin Foged, Fjernvarme Fyn, Odense

Årets Projektleder 2022 Niveau C

Alexander Haugaard Greiffenberg, Siemens Gamesa Renewable Energy A/S, Aalborg

Årets Projektleder 2022 Niveau B

Isabel García García, Siemens Gamesa Renewable Energy A/S, Aalborg

Stort tillykke til alle tre! Vi glæder os allerede til at fejre næste års projektledere, når Symposiet løber at stablen næste efterår!

 

Bedste hilsner,

Formand, Christina Foldager
Som formand for Dansk Projektledelse tegner jeg foreningen udadtil og varetager foreningens overordnede ledelse under ansvar over for bestyrelsen. Jeg er senest valgt af medlemmerne på generalforsamlingen 2023 for en to årig periode. Jeg brænder for projekterne - for de mange i porteføljen og for eksekvering af det enkelte. I mere end 10 år har jeg nydt rigtig godt af mit medlemsskab i Dansk Projektledelse.