Hold fast på dine kæpheste

//af

Vi har kilometervis af bøger om projektledelse, og det skorter ikke på gode råd om dit og dat; men det hele kogt ned i nogle få generelle og langtidsholdbare råd har ingen endnu evnet at formulere. Forfatterne er ellers efter min mening tæt på – lige før de går på pension eller helt stiller træskoene. Man kan nemlig se, at forfattere, der som unge skriver tykke og skråsikre bøger om hvad som helst, ender med tynde bøger som mere ydmygt forholder sig til problemerne. De forsøger som unge at besvare alle tænkelige spørgsmål; men ender desværre ofte med ikke at besvare de vigtigste. Som tiden går, bliver deres bøger tyndere og tyndere; men samtidig dybere og dybere. Kvalitet afløser kvantitet. Til slut klyngende sig til livet med det alleryderste af neglene kommer de helt centrale indsigter måske til forfatteren, men da er det ofte for sent.

Tænk hvis der alligevel udkom en bog med titlen Essensens af projektledelse på kun to sider, ville den så overhovedet blive solgt? Kan der i vores moderne tidsalder være noget brugbart, som er simpelt? Har vi taget livet af de små gode råd med kravene om Agilitet, Systemisk tænkning, Multispeed Leadership, Blue Ocean medtænkning og politiske korrekthed m.v.? Kan man overhovedet tro på noget som helst mere, uden frygt for at blive kaldt naiv og snæversynet? Er tvivlen blevet den eneste sikre hest at spille på? Er vi ved at blive handlingslammede i selv de mest banale ledelsessituationer, fordi tvivlen har sneget sig ind i håndværket ledelse?

Det er de unge generationer af projektledere, som til syvende og sidst beslutter, hvordan projektledelse skal finde sted fremover. Skal det være en akademisk disciplin baseret på forskning og teori med fare for distance til dagligdagen og livets små og store udfordringer, eller skal det være noget mere jordnært, menneskeligt og intuitivt som mine kæpheste?

• Hold, hvad du lover!

• Tag dig rimeligt betalt for det! og så i øvrigt

• Opfør dig ordentligt!

Jeg vil påstå, at man kan komme rigtig langt med disse råd som projektleder hvad enten man er medarbejder, konsulent eller virksomhedsejer. De er lette at forstå; men svære at holde. Sådan er det bare med gode råd. Der skal bunkevis af disciplin til for at blive succesfuld; men først og fremmest skal man have retningen; nemlig de gode råd eller kæphestene om man vil.

Kaephesten
Tidligere fast debattør i Dansk Projektledelses tidsskrift Projektledelse. Kæphesten er et synonym. Debattørens identitet er redaktionen bekendt.