Inspiration og mine helte

//af

I forbindelse med lanceringen af DPLs nye hjemmeside gør vi en indsats for løbende at give den et interessant fagligt indhold for dermed at betjene de forhåbentlig mange brugere bedst muligt. Derfor er en lang række personer blevet bedt om at skrive blog-indlæg, – heriblandt også mig – og det har jeg naturligvis takket ja til.

”Vi inspirerer til værdiskabende ledelse af projekter”
Hvad vil jeg så skrive om!? Ja, det skal jo gerne være noget som er aktuelt og interessant for mange og som jeg selv ved noget om, så jeg har valgt at tage udgangspunkt i Dansk Projektledelses mission: ”Vi inspirerer til værdiskabende ledelse af projekter”. Selv om det er oplagt at skrive om værdiskabelse og ledelse, så føler jeg mere trang til at lege lidt med ordet ’inspiration’ – og tænker: ”hvad er det der inspirerer mig”? – og ”hvad er inspiration egentlig”?

Når man graver lidt i etymologien synes jeg det er interessant, at det latinske ord ’inspirare’ har betydet i ’at ånde på’ eller ’at puste liv i’ (ifm skabelsesberetningen), – den udlægning kan jeg godt lide – at DPL skal ’puste liv i værdiskabende ledelse af projekter’. Det gør samtidig inspiration til en aktiv handling, dvs for at inspirere må man gøre sine guldkorn tilgængelige for andre – og det er så det jeg vil forsøge at gøre her i min blog…

I de kommende blog indlæg vil jeg skrive om hvad der har inspireret mig gennem mit projektledelses liv, – både fagligt og menneskeligt, – og jeg håber at I vil give god respons både på det jeg skriver, men så sandelig også ved at fortælle om hvad der har inspireret jer!?

Mine helte
De der kender mig ved, at jeg ofte taler om ’mine helte’, dvs folk der i særlig grad har inspireret mig og som jeg har en faglig respekt for, så jeg altid lytter interesseret når de skriver artikler eller kommenterer andres. Det kan godt være at jeg ikke altid er enig med dem eller ikke kan ’bruge det til noget’, – men jeg lytter!

Ved nærmere eftertanke er de fleste af navnene på ’mine helte’ næppe nogle som er kendt af ret mange af DPL medlemmer og brugere, hvilket vel egentlig gør det endnu mere oplagt, at jeg fortæller om dem, så flere kan få glæde af deres indsigt og inspiration.

Listen med ’mine helte’ er (i nogenlunde) kronologisk orden:

  • Ned Robbins (om grundprincipperne for aftaler og ansvar i en matrix organisation)
  • Steen Lichtenberg (om fordele og ulemper ved top-down hhv bottom-up vurderinger)
  • Max Wiedeman (om hvordan alle planer og forudsætninger hænger sammen i et projekt)
  • John Hollmann (om at balancere teorier og godt håndværk i en ’anbefalet praksis’)
  • David Hillson (om at simplificere ved at fokusere på det væsentlige)
  • Terry Cooke-Davies (om at projekter primært handler om mennesker)
  • Jurgen Appelo (om hvordan kompleksitet håndteres ved at få mennesker til at arbejde sammen)

Fælles for disse inspirationskilder er, at de har givet mig en AHA-oplevelse, enten ved at formulere en ’punchline’ som med ét sætter et begreb på plads eller fordi de evner at forklare indviklede sammenhænge på en måde som giver indsigt i hvad der er ’op og ned’- og ofte begge dele. De er generelt gode formidlere.

Der er tre gennemgående temaer i deres pointer (hvilket naturligvis er et udtryk for min egen interesse):

  • Håndtering af projekt risiko
  • Håndtering af projekt kompleksitet
  • Håndtering af mennesker i projekter

I mit næste blog indlæg starter jeg med det nyeste input og fortæller om Jurgen Appelos univers og hans bud på hvordan man motiverer sine medarbejdere.

I mellemtiden kan du dele dine heltes guldkorn med resten af Projekt-Danmark i kommentarfeltet nedenfor…

 

Djon Lind Andersen
Director, Project Delivery Practice, Atkins Danmark A/S Djon er uddannet ingeniør og har arbejdet med og i projekter hele sin karriere (siden 1980). Har været projektleder på store infrastrukturprojekter i mange år og har været IPMA niveau B certificeret i 10 år. Djon har været aktivt medlem af Dansk Projektledelse siden 1996 og er nu formand for foreningens bestyrelse.