PMO Manifest: Principper og retning for udvikling af et PMO (Projektkontor) PART 1

//af

Projektkontorer har eksisteret i mange år i mange forskellige brancher i det private såvel som det offentlige. Det er dog kun de sidste 20-25 år at PMO-er er blevet dyrket som disciplin, på linje med projekt, program og porteføljeledelse. Det betyder at mange virksomheder stadig famler, når det gælder at udvikle et projektkontor der passer til deres virksomhed, understøtter strategien og bidrager til eksekvering af gode projekter.

Tilblivelsen af PMO Manifestet
For at finde frem til en række principper som kan give retning og virke som en guide til udvikling af PMO-er, mødtes gode folk i London i løbet af 2013. Lindsay Scott og Ralf Finchett Jr satte sig for at formulere en nogle principper og dette blev til første version af THE PMO MANIFESTO der blev offentlig gjort i sommeren 2014. Se den originale version HER. Jeg forstår og støtter fuldt ud den oprindelige version.

Jeg har dog oplevet, sammen med andre PMO-folk, et behov for at tilføje vigtige elementer og samtidig lave et manifest med færre ord. Dette for at lette kommunikationen og forståelsen af hvad et PMO kan bidrage med. Arbejdet med dette har pågået siden efteråret 2015 via workshops og via deltagerne på PMO manager uddannelsen, der er et samarbejde med Ingeniørforeningen. I denne artikel vil jeg gennemgå første halvdel af principperne af THE PMO Manifesto, Danish version.

PMO Manifestets 9 sætninger
PMO Manifestet består af 9 sætninger. Vi har valgt, at der ikke er nogen prioritering i rækkefølgen af de enkelte statements i PMO manifestet. Det betyder ikke at alt er lige vigtigt og at intet er mere vigtigt end andet. Men i respekt for at et hvert PMO skal vælge sig egen vej til succes, har vi valgt at gøre det sådan. Herunder præsenteres de første 5 sætninger med tilhørende små uddybninger. De sidste 4 sætninger præsenteres primo september 2017

 • Vi er tydelige med hvilken effekt PMO-et skal skabe til gavn for vores interessenter:
  Det er helt fundamentalt at vi som PMO kan vise, kommunikere og bevise at vores aktiviteter og services leverer en reel værdi, til den virksomhed vi er en del af
 • Vi sikrer stærke links til virksomhedsspecifikke aspekter og har en OUTSIDE-IN, tanke-gang
  For at vi kan blive et respekteret PMO, skal vi være meget omhyggelige med at sikre en stærk tilknytning til de dele af virksomheden vores PMO-aktiviteter og services skal hjælpe. Vi skal vise at vi forstår forretningen og i alt hvad vi gør, tænker vi først og fremmest på deres behov og hvad der kan lette deres projekteksekvering og opnåelse af succes.
 • Vi tænker: ”Relevance before excellence”
  Selvom vi er excellente til vores arbejde inden for projekt, program og porteføljeledelse, er vi mere optaget af hvad der er nødvendigt og hvad der skal til for at vores kunder kan få succes med deres projekter. Godt nok, skal også virke.
 • Vi hjælper med at levere de rigtige projekter på den rigtige måde
  PMO-et spiller en afgørende rolle når det gælder at sikre koordineringen, prioritering og porteføljeledelse. På den måde bidrager PMO-et til, at kun de helt rigtige projekter startes. Samtidig er PMO-et garant for, at de bedste og mest relevante metoder bruges, når projekter og programmer skal eksekveres.
 • Vi har et konstant fokus på forbedringer af projekt og program-eksekvering og inddrager ”lessons learned”

PMO-et bidrager til at vi evaluerer og lære af vores erfaringer, således at den viden der opstår i projekter og programmer, kommer de næste og hele virksomheden til gavn.

Vil du se den sidste del af PMO manifestet, bliver det slået op her på siden primo september 2017. Hvis du har spørgsmål, bemærkninger og kommentar, er du velkommen til at kontakte mig direkte.

 

Hans Arnbjerg
25 års erfaring med projekter, programmer og porteføljer Har besat alle roller: Head of PMO, styregruppemedlem og formand, projektleder, programleder, portefølje ansvarlig, funktionschef og afdelingsleder, bestyrelsesmedlem Siden 2010: Udvikling og opstart af projektkontor (PMO-er), Interim Head of PMO, Sparring og coaching af Head of PMO, styregruppe- og projektledertræning Har udviklet PMO Manager uddannelsen i samarbejde med IDA (ingeniørforeningen) Mere info via www.projectGovernance.dk Hans Arnbjerg, Founder og CEO hos ProjectGovernance Hans Arnbjerg LinkedIN profil: Find mig her på LinkedIn