Hvad nu hvis dit projekt kunne give dig så meget GLÆDE, at du vågner glad hver morgen?

//af

 

Jeg tror, at de fleste af os der arbejder med projekter, indimellem føler glæde og måske endda dyb glæde ved projektet. Det kan være når noget går op i en højere enhed; en dyb faglig tilfredsstillelse; et godt grin på et projektmøde; en god snak med en kollega; god feedback fra en samarbejdspartner; at se resultaterne; hele læringsprocessen i projektet; fællesskabet med de andre osv osv – der er meget at glædes over.

Udfordring
Hvad nu hvis du satte dig for at opnå endnu mere glæde ved dit projekt? Fx så dyb glæde, at du kommer mere glad hjem fra arbejde end du gik afsted? Eller så meget glæde at du vågner glad hver morgen? Eller så glad at din glæde smitter andre?

Det lyder vildt! Kan det virkelig lade sig gøre? Jeg ved ikke om det kan lade sig gøre for dig og dit projekt – men måske er det værd at prøve?

Hvad nu hvis dit projekt kunne give dig så meget glæde, at du vågner glad hver morgen? Bare det at sætte sig sådan en udfordring vil gøre at du lægger mærke til om du vågner glad og lægge mærke til glæder i projektet – og sandsynligvis også registrere når det absolut ikke er glædeligt. Ligesom gravide pludselig ser barnevogne på hvert et gadehjørne.

Refleksion
En indledende refleksion over hvad der egentlig glæder dig i og udenfor projektet og hvordan du evt kunne få mere af det, er dit næste skridt. Og måske er der nogen af IKKE-GLÆDE-situationerne, der kan fjernes/ændres/mindskes.

Hvis det ikke er nok, til at din glæde går amok, så har du brug for nytænkning – nye vinkler på glæde og på projekter. Du kan google dig til meget; men jeg vil anbefale Projektlederspillet, der består af en terning og 144 mærkelige spørgsmål. Fx: ”Hvad kan virkelig ”pisse dig af”?” Spørgsmålet sætter allerede gang i nogle associationer til nogle IKKE-GLÆDE-situationer; men også til en refleksion over hvorfor netop det ”pisser mig af” – og om det ville kunne vendes til glæde. Masser af inspiration til din refleksion. Og selvfølgelig sjovere hvis du kan gøre det sammen med andre.

Du får måske også brug for at undersøge hvad der dybest set gør dig glad her i livet? Så glad at det frigiver energi?

Er det “Ferie”, er gør dig glad?

Nu tænker du måske at det at holde ferie gør dig glad og at du ikke kan ”holde ferie” hele tiden. Nej, det kan du ikke – så hvad er det egentlig ved ”ferie”, der gør dig glad?

·         At du er i flow? (se Csikszentmihalyi’s flowteori)

·         At du ikke skal lave noget? (se fx Tim Feriss: 4 timers arbejdsuge)

·         At du kan gøre hvad du vil? (Hvad er det egentlig du vil og kan du få mere af det ind i projektet?)

·         At du er sammen med familien? (Kan du blive mere effektiv i projektet, så du får mere tid med familien? Eller skal du på sigt helt ud af projektet for at gøre noget andet? Kan gode relationer i projektet være et skridt på vejen?)

·         At du oplever noget? (Kan du skabe flere oplevelser i dit projekt? Eller lære dig at se projektet som en oplevelse?)

·         At du bliver rørt, når du oplever stor natur, stor kunst eller mediterer? (Hvordan kan du ”blive rørt” i en projekthverdag?)

Er det “faglighed”, der gør dig glad?

Måske vil du hellere undersøge hvordan din faglighed gør dig glad? Her kan du bruge de 3 AI-spørgsmål (Appreciative Inquiry):

1.      Tænk på en faglig situation, hvor du virkelig fyldtes af glæde

2.      Hvad eller hvem gjorde, at du følte så stor glæde ved situationen?

3.      Hvad kan du gøre, så en tilsvarende glæde kan opstå igen?

Efterhånden som dit projekt skrider frem, afprøver du nogle af dine ideer og ser hvad der virker for dig. Start med små prototyper eller start med at gøre mindre af noget – dit glædes-projekt skal give dig energi, ikke blive endnu en ”burde-opgave. Prøv fx at se hvad der sker, hvis du sender 3 smil mere i dag…  eller undlader ordene ”Jeg har travlt” en hel dag…

Selv har jeg øvet mig i at sige: ”Jeg har ikke travlt, jeg når bare meget 😉 ”

I forløbet ProjektRefleksion* kan du følges med andre i processen og få sparring undervejs.
Læs mere her.

Lise Damkjaer
Uvikler af processen ProjektRefleksion* - Udvikler af Projektlederspillet - Forfatter: Fejl i byggeriet? (en kaosteori) - Founder af Learning4life.dk - Civilingeniør, proceskonsulent og stresscoach